Wegenbelasting camper

Wil je de weg op met je camper? Dan dient er wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) betaald te worden. Dit geldt niet voor alle campers, want campers die ouder zijn dan 40 jaar hoeft er geen wegenbelasting betaald te worden. De kosten van de camper wegenbelasting is afhankelijk van een aantal zaken, zo speelt het gewicht van de camper een rol, het soort brandstof die de camper verbruikt en jouw woonplaats een rol bij de hoogte van de wegenbelasting voor campers.

Drie tarieven qua wegenbelasting voor campers

Kwart tarief wegenbelasting; Campers die tot 40 jaar oud zijn betalen het zogenoemde kwart tarief.  JE betaald in dit geval 75% minder motorrijtuigenbelasting. Dit zit als volgt: Het kwart tarief wordt berekend als 1 tijdvak van de 4 jaarlijkse tijdsvakken (1 jaar). Je gebruikt immers de camper niet het gehele jaar.

Halftarief wegenbelasting campers; Voor campers die bedrijfsmatig verhuurd worden geldt een half tarief. Hierbij wordt van de 4 tijdvakken er maar 2 doorberekend qua wegenbelasting. Je betaald dan 50% minder.

Geen wegenbelasting; Als de camper ouder is dan 40 jaar hoeft er geen wegenbelasting betaald te worden.

Houdt rekening met fijnstof toeslag

Per 1 januari 2020 geldt een toeslag van 15% voor oudere type campers. Doordat oudere campers relatief meer fijnstof uitstoten dient er een toeslag betaald te worden om dit te compenseren. Deze toeslag is van toepassing als je fijnstof uitstoot hoger is dan 0,005 g/km of 0,01 g/kWh. Ook als er geen gegevens bekend zijn qua uitstoot en de camper voor 1 september 2009 is toegelaten moet je rekening houden met de fijnstof toeslag.